بانک مرکزی در جدیدترین گزارش خود تغییرات رشد قیمتها در سمت هزینههای تولید طی بهمن امسال را اعلام کرده است. روند تورم تولیدکننده را بانک مرکزی در شاخههای مختلف ارائه میکند. این بخشها شامل کشاورزی، صنعت، حمل و نقل، هتل و رستوران، اطلاعلات و ارتباطات، آموزش، بهداشت، سایر فعالیتها و خدمات است.
تورم تولیدکننده یکی از مهمترین شاخصهای سنجش تغییرات قیمتی در اقتصاد کلان است. اهمیت تورم تولیدکننده در اقتصاد کلان از آنجایی است که این متغیر، شاخصی آیندهنگر برای تورم مصرفکننده محسوب میشود. به بیان سادهتر، زمانی که قیمت کالا و خدمات در مبداء ارائه آنها دچار افزایش میشود، این تغییرات قیمت با یک اختلاف زمانی به بازارهای خرد منتقل میشود و تورم تولیدکننده بیانکننده آن است و مصرفکنندگان نیز آن را به مرور احساس خواهند کرد.
بررسی تورم نقطهای و ماهانه بانک مرکزی در این 9 بخش حکایت از ثبت رکوردهای جدید طی دو سال گذشته در برخی شاخهها دارد که میتوان به تحلیل آنها پرداخت.
روند صعودی تورم تولیدکننده در نیمه دوم 1401
طبق دادههای بانک مرکزی که اخیر از وضعیت هزینههای تولید رونمایی کرده، مشاهده میشود که تورم تولیدکننده بهمن امسال برابر با 7.3 درصد از سوی بانک مرکزی اعلام شده است. این شاخص به معنای آن است که هزینههای تولید در بهمن نسبت به ماه قبل از آن حدودا 7.3 درصد بیشتر شده است. همچنین بررسی تورم نقطهای تولیدکننده بیانگر این است که هزینههای تولید در میانه زمستان در مقایسه با بهمن سال گذشته حدودا 38 درصد افزایش یافته است.
بررسی تورم ماهانه تولیدکننده از ابتدای فروردین 1400 تا بهمن سال جاری نشان میدهد اگرچه در ابتدای امسال با وجود آنچه در نتیجه سیاستگذاری دولت برای جراحی اقتصادی با عنوان اصلاح یارانه کالاهای اساسی و حذف ارز ترجیحی، هدفگذاری دولت بوده، هزینههای تولیدکننده در اردیبهشت با جهش 9.7 درصدی رکوردار افزایش هزینه تولیدکننده طی این مقطع بوده است.
در ادامه این روند، اگرچه اثر این سیاست در تورم تولیدکننده تا انتهای تابستان کاملا تخلیه شده، با این حال در پاییز و ابتدای زمستان دوباره روند صعودی گرفته است. مقایسه تورم تولیدکننده با موقعیت مشابه سال گذشته در دو سال قبل حاکی از روند نزولی این شاخص است.
بررسی روند تورم ماهانه و نقطهای اجزای تورمی تولیدکننده در بازه زمانی دوساله میتواند مشخص کند که هزینه تولیدکننده در بخشهای مختلف چه تغییراتی داشته است.