امروزه اندازهگیری دبی سیالات در محیطهای صنعتی از اهمیت بالایی برخوردار است. از دلایل آن میتوان به ایمنی، کنترل فرآیند، کیفیت محصول، راندمان تولید و مدیریت هزینهها اشاره کرد. به تجهیزاتی که برای اندازهگیری نرخ دبی مایعات و گازها مورد استفاده قرار میگیرند، فلومتر یا دبیسنج گفته میشود.
ملاحظات مربوط به انتخاب فلومتر
اولین گام در اندازهگیری صحیح دبی، توجه به شرایط فرآیند و محیط پیرامون است. موارد مختلفی مانند ساختار فیزیکی و شیمیایی سیال، جهت صحیح نصب، تغییرات آب و هوایی، جنس لولهها، میزان خورندگی سیال و مهمتر از همه، نوع کاربری تجهیز، باید مورد توجه قرار گیرند.
مشخصات سیال
تمام مشخصات مربوط به سیال، شامل ماهیت شیمیایی، فشار، دما، افت فشار مجاز، چگالی (یا وزن مخصوص)، هدایت الکتریکی، ویسکوزیته (نیوتنی یا غیر نیوتنی بودن سیال) و فشار بخار در حداکثر دمای کاری و همچنین چگونگی تغییر این مشخصات در شرایط مختلف باید مد نظر قرار گیرند. ملاحظات ایمنی یا سمی بودن مواد، احتمال تشکیل حباب، امکان وجود ذرات جامد معلق و درجه خورندگی سیال، از مهمترین مواردی هستند که باید به آنها توجه کرد.
دامنه تغییرات فشار و دما
در هنگام انتخاب فلومتر، حتماْ باید دامنه تغییرات فشار و دما مشخص شود. فشار و دمای سیال در شرایط کاری عادی را باید لحاظ کرد. پر بودن یا خالی ماندن لوله از سیال در زمانهای مختلف، امکان تغییر ناگهانی دما و فشار و الگوی تغییرات آنها را باید مورد بررسی قرار داد تا در هنگام تعمیرات، پیشگیریهای لازم از وقوع خطرات احتمالی انجام شود.
انواع فلومتر
پس از مطالعه دقیق شرایط فرآیند و در نظر گرفتن تمام عوامل محیطی، نوبت به انتخاب نوع فلومتر براساس منطق و شیوه اندازهگیری میرسد. دنیای مهندسی، گزینههای متنوعی برای انتخاب فلومتر مناسب ارائه میدهد که با توجه به اطلاعات مربوط به فرآیند و محیط و همچنین با در نظر گرفتن هزینهای که برای اندازهگیری دبی در نظر گرفته شده است، باید بهینهترین گزینه را انتخاب کرد.