سنسور یا حسگر یک المان حس کننده است که کمیتهای فیزیکی مانند فشار، حرارت، رطوبت و دما را به کمیتهای الکتریکی پیوسته (آنالوگ) یا غیر پیوسته (دیجیتال) تبدیل میکند. انواع سنسورها در دستگاههای اندازهگیری مختلف، سیستمهای کنترل آنالوگ و دیجیتال مانند PLC کارایی دارند.
کاربرد سنسورها و قابلیت اتصال آنها به دستگاههای مختلف ازجمله PLC باعث شده که سنسورها بخشی از اجزای جدانشدنی دستگاه کنترل اتوماتیک باشند. سنسورها اطلاعات مختلف از وضعیت اجزای متحرک سیستم را به واحد کنترل ارسال نموده و باعث تغییر وضعیت عملکرد دستگاهها میشوند.
کارایی سنسور
با پیشرفت سریع اتوماسیون و پیچیده شدن پروژههای صنعتی و کاربرد روزافزون این شاخه از صنعت نیاز به سنسورها بیشتر از قبل احساس میشود. سنسورها بهعنوان اعضای حسی یک سیستم، وظیفه جمعآوری و یا تبدیل اطلاعات را بهصورتی که برای یک سیستم کنترل و یا اندازهگیری قابلتجزیه و تحلیل باشد، به عهدهدارند.
در سالهای قبل، سنسورها بهصورت یک عنصر جدانشدنی، سیستمهای مختلف صنعتی مورداستفاده قرار میگرفتهاند، و پیشرفت چشمگیری در صنعت این شاخه از علم الکترونیک داشته است.
سنسور بهعنوان تبدیلکننده اطلاعات فیزیکی به سیگنالهایی که میتوان از آنها بهعنوان سیگنالهای کنترل استفاده کرد، عمل میکنند. نیازی نیست یک سنسور یک سیگنال الکتریکی تولید کند، مانند سنسورهای نیوماتیکی.
انواع سنسورها
سنسورهای تماسی
سنسورهای تماسی مثل کلید قطع و وصل و تبدیلکنندههای فشاری عمل میکنند.
سنسورهای مجاورتی یا بدون تماس
سنسورهای بدون تماس یا مجاورتی مثل سنسورهای نوری و حرارتی، این سنسورها بهعنوان چشمهای کنترلکننده یک سیستم مورداستفاده قرار میگیرند و وظیفهٔ مراقبت از پروسه و اعلام خرابی و یا نقص یک سیستم، از کارایی آنها است.
سنسورهای مجاورتی یا بدون تماس سنسورهایی هستند که با نزدیک شدن یک قطعه، وجود آن را حس کرده و فعال میشوند و میتوانند باعث جذب یک رله، کنتاکتور و یا ارسال سیگنال الکتریکی به ورودی یک سیستم شوند. درواقع سنسور بدون تماس نوعی حسگر است که میتواند وجود اجسام نزدیک را بدون هیچگونه تماس فیزیکی تشخیص دهد.
سنسورهای مجاورتی انواع مختلفی دارند، مثل سنسور مجاورتی القایی، سنسور مجاورتی آلتراسونیک، سنسور مجاورتی مغناطیسی، سنسور مجاورتی فوتوالکتریک و سنسور مجاورتی خازنی.